Het verhaal
van de stopper

Michael wilde stoppen voor zijn kinderen, Maxime wilde zwanger worden en Samia stopte omdat haar vader overleed aan longkanker. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te stoppen. En iedereen doet het op zijn eigen manier. Bekijk de ervaringen van stoppers en lees fragmenten uit een onderzoek onder bellers van de Stoplijn.

Verhalen van stoppers

(S)toppers

In iedere roker zit een stopper. Iedereen stopt op z’n eigen manier. En achter elke stopper zit een verhaal.

Melissa

Maarten

Suvada

Romeo

Francisca

Paul

Tevredenheid bellers

Waarom belt iemand met de Stoplijn? Hoe tevreden is hij met het gesprek? En wat doet hij met het advies dat hij krijgt? QUO-communications deed in opdracht van het Trimbos-instituut een kwalitatief onderzoek naar de tevredenheid onder 29 bellers. Met de uitkomsten kan het Ikstopnu-team de Stoplijn verder verbeteren. Hieronder lees je een aantal resultaten uit de rapportage.

“Ik ben inmiddels een week gestopt en had het even heel zwaar, een paniekmomentje. Ik wilde graag iemand spreken die even luistert en me snapt.”

Waarom belt iemand naar de Stoplijn?

  • De beller is van plan om te stoppen met roken. Hij of zij wil daar graag hulp of ondersteuning bij, onafhankelijke tips of advies over hulpmiddelen.
    Ongeveer 75%
  • De beller is al gestopt (of sterk geminderd). En heeft vragen over stopmedicatie, afkickverschijnselenof behoefte aan een luisterend oor.
    Ongeveer 25%

Hoe vindt de beller het nummer van de Stoplijn?

  • Op de tabaksverpakking.
    Ruim 50%
  • Via een zoekactie op internet.
    Ongeveer 33%
  • Via de site van de huisarts, folder bij de fysiotherapeut, reclame en de site Puurrookvrij.nl.

“Ik las hun nummer op een pakje en het leek me interessant. Ik rook en wil graag stoppen. Ik vroeg me af welke tips ze zouden hebben. Ik merk dat mijn gezondheid slechter wordt. En als ik niet rook voel ik me beter en kan dan beter ademen.”

Wat vindt de beller van het gesprek?

De beller is overwegend (zeer) positief over het gesprek met de Stoplijn. Hij waardeert de aangename, vriendelijke en niet veroordelende houding en het prettige luisterende oor. Hij noemt de gesprekken onder andere: goed, informatief, zinvol, motiverend en duidelijk.

“Het was een warm, niet veroordelend gesprek”

“Goed, behulpzaam. Luisterend oor. Ik heb begrepen dat je hen ook kunt bellen als je het moeilijk hebt. Dat is een pluspunt. Alles wat ik wilde, kon ik vragen en ik heb er antwoord op gekregen.”

“Die dame zei tegen mij: ‘Roken is nooit de oplossing. Goed dat je het nu al een week hebt volgehouden’. Ze heeft me echt gemotiveerd aan de telefoon.”

“Dankzij haar motivatie hou ik het nu al een week vol. Ze heeft mij gemotiveerd. Ze zei dat ze trots op me was.”

Wil de beller actie ondernemen een gesprek?

  • De beller is van plan iets met het advies van de medewerker van de Stoplijn te gaan doen.
    Ruim 50%
  • De beller is niet van plan om iets met het advies te doen. Helemaal stoppen is nu nog een te grote stap of het advies voor een arts of stopcoach is een stap te ver.
    Ruim 33%
  • De beller weet het nog niet.

Waarom zouden bellers de Stoplijn aanraden?

  • De Stoplijn neemt je serieus, is begripvol, biedt goede informatie, geeft aandacht en motiveert.
  • Meerdere deelnemers melden dat ze de Stoplijn vooral zouden aanraden aan mensen die voor het eerst willen stoppen en daar nog geen ervaring mee hebben.

Hoe is het nu met de beller

“Ik was net gestopt en had last van flinke afkickverschijnselen. Ze vertelden me toen dat dat normaal was dat ik hoesterig was en soms een beetje benauwd. Dat hoort bij het stoppen, vertelden ze me toen. Ik heb dat nu nog steeds wel een beetje, maar ik rook nog steeds niet.”

“Ik werd geadviseerd contact op te nemen met een stopcoach. Dat heb ik gedaan. Ik ben gestopt en heb ook pleisters en dat scheelde wel. Als ik het moeilijk heb, dan bel ik even met de coach.”

Speelde de Stoplijn een rol bij het stoppen?

“Ik was anders nooit bij de stopcoach terecht gekomen. Ik hoorde ‘s ochtend om 6.00 in de auto naar mijn werk de stoppen met roken reclame PUUR van de overheid. Heb toen op internet gezocht. Daar vond ik heel veel interessante info, waaronder het telefoonnummer van de Stoplijn. Omdat het van de overheid is, wekt het vertrouwen, geeft dat meer rust. Dan ga je toch ook sneller bellen.”

“Ik was die dag dat ik naar de Stoplijn belde gestopt. Dat bellen met hen én op die dag geholpen worden, gaf een soort rust. Dat ik er zin in kreeg en niet zo’n gevecht met jezelf.“