Ga naar de inhoud

Ontwenningsverschijnselen – Afkickverschijnselen

Menu

In het kort

Wat zijn de gevolgen van stoppen met roken of vapen? Als je stopt verbetert je gezondheid snel, maar je kunt ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen). Je kunt bijvoorbeeld chagrijnig worden, hoofdpijn hebben of slecht slapen. Meestal duurt dit niet lang. Welke ontwenningsverschijnselen zijn er? Hoe lang duurt het? En hoe ga je ermee om? Alles over ontwenning vind je op deze pagina.

Krijg je altijd last van ontwenningsverschijnselen?

Niet iedereen heeft last van ontwenningsverschijnselen. Ook heeft de één er meer last van dan de ander. Bij sommige mensen duren ontwenningsverschijnselen maar kort. Een ander heeft er langer last van.

Welke afkickverschijnselen kan ik krijgen?

Je kunt:
Prikkelbaar en chagrijnig zijn
Je slechter concentreren
Hoofdpijn hebben
Je angstig of somber voelen
Zweten en koude rillingen hebben
Ben je gestopt of ga je stoppen met roken? Je kunt dan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. In deze video wordt uitgelegd wat je kunt verwachten.

Hoe lang duren ontwenningsverschijnselen?

De meeste mensen hebben de eerste 2 weken last van ontwenningsverschijnselen. Deze zijn 2-4 dagen na het stoppen het ergst. Na 2 weken zijn de meeste ontwenningsverschijnselen meestal voorbij. Het is dan steeds makkelijker om van het roken af te blijven.

Wat kan ik doen tegen ontwenningsverschijnselen?

Ontwenningsverschijnselen kunnen erg vervelend zijn. De zin om te roken is soms heel sterk. Maar met deze 5 tips hou jij het stoppen vol!

Bedenk waar je het ook alweer voor doet

Wat is jouw motivatie om te stoppen? Wil je gezonder leven? Geld besparen? Doe je het voor de (klein)kinderen? Jouw motivatie sleept je er doorheen! Hier lees je meer over motivatie.

Bedenk dat moeilijke momenten maar even duren

De trek in een sigaret duurt meestal maar 3 minuten. Als het je lukt even te wachten, is de zin om te roken vaak alweer een stuk minder. Hoe je om kunt gaan met moeilijke momenten, lees je hier!

Zoek afleiding

Zoek afleiding als je zin krijgt om te roken! Ga even buiten een rondje lopen, maak een puzzel, zet een kop thee, speel een spelletje op je telefoon, of iets anders. Bedenk welke afleiding voor jou werkt.

Voorkom moeilijke situaties

Vlak nadat je bent gestopt kan het handig zijn om bepaalde dingen even te vermijden. Bijvoorbeeld plekken waar je altijd rookte, of mensen met wie je altijd rookte. Dat hoeft alleen de eerste dagen of weken, dan heb je het ergste gehad. Kun je het niet vermijden? Bereid je dan voor. Wat ga je doen als je in de verleiding komt om te roken?

Maak nieuwe gewoontes

Na 2 weken vraagt je lichaam niet meer om nicotine. Maar een gewoonte aanpassen duurt langer. Momenten waarop je rookte, doen je nu denken aan roken. Dan kun je zin krijgen om weer een sigaret op te steken. Bedenk wat je in plaats van roken gaat doen en maak nieuwe gewoontes. Rookte je bijvoorbeeld altijd een sigaret na het eten? Nu maak je een wandelingetje na het eten.

Wat gebeurt er als je ineens stopt met roken?

Nicotine is een verslavende stof die in tabak en e-sigaretten (vapes) zit. Als je een tijd rookt, went je lichaam aan nicotine. Als je even niet rookt, daalt de hoeveelheid nicotine in je bloed.

Na 20 minuten kan je lichaam al gaan vragen om meer nicotine. Dan voel je je onrustig en krijg je zin om te roken. Als je dan weer rookt, krijgt je lichaam nicotine en gaan de ontwenningsverschijnselen weer weg. Daarom lijkt het alsof je rustig wordt van roken. Maar eigenlijk rook je ontwenningsverschijnselen even weg.

Als je helemaal stopt met roken worden de ontwenningsverschijnselen even heel erg. De eerste paar dagen ‘schreeuwt’ je lichaam om nicotine. Maar daarna went je lichaam aan de nieuwe situatie. Dan worden de ontwenningsverschijnselen veel minder of ze zijn helemaal weg.

Wat zijn andere gevolgen van stoppen met roken?

Als je stopt met roken levert dat veel voordelen op. Je gezondheid verbetert snel, je ruikt en proeft beter en je bespaart veel geld. Je humeur verbetert en je voorkomt dat je omgeving meerookt. Maar je kunt ook ontwenningsverschijnselen krijgen, of andere klachten na het stoppen. Zoals aankomen, of moeilijk kunnen poepen. Deze klachten duren meestal niet lang.

Kun je beter minderen of stoppen?

Je kunt beter helemaal stoppen met roken. Dan duren de ontwenningsverschijnselen korter en went je lichaam snel aan een leven zonder nicotine. Minderen is vaak moeilijk vol te houden.

Rook je echt minder?

Vaak lijkt het alleen alsof je minder rookt. Ga je van 20 naar 10 sigaretten per dag? Mensen die minderen nemen meer trekjes van die 10 sigaretten. En inhaleren dieper. In werkelijkheid krijg je dan dezelfde hoeveelheid nicotine en schadelijke stoffen binnen als toen je 20 sigaretten rookte.

Ook went je lichaam niet aan een leven zonder nicotine als je mindert. Omdat je steeds een klein beetje rookt. En steeds een klein beetje nicotine binnen krijgt.

Als je mindert kun je langer last hebben van ontwenningsverschijnselen dan als je in één keer stopt. Daarom kun je beter in één keer helemaal stoppen met roken.

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt