In het kort
Gratis coaching voor ouders
Ik heb een kinderwens
Willen jij of je partner graag zwanger worden? Als je rookt ben je minder vruchtbaar. Als je stopt met roken word je vruchtbaarder. Roken jij en je partner allebei? Stop dan samen en steun elkaar.
Roken beschadigt de eicellen en zaadcellen. Ook zorgt roken voor een grotere kans op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Roken kan er ook voor zorgen dat het langer duurt voordat iemand zwanger wordt, ook bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Als je stopt met roken, kun jij (of je partner) sneller en makkelijker zwanger worden.
In de factsheet ‘Rookvrij zwanger worden’ lees je meer over de risico’s van roken vóór de zwangerschap.
Risico’s van roken voordat je zwanger wordt
In deze video leggen we uit wat de risico’s zijn als je rookt voordat je zwanger wordt. Als jij en je partner besloten hebben dat jullie graag een kindje willen, dan is het belangrijk om eerst te stoppen met roken.
Als je als vrouw stopt met roken:
- Rijpen er meer eicellen
- Zijn de eicellen gezonder
- Heb je meer kans op een zwangerschap (ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF)
- Heb je minder kans op een miskraam
- Heb je minder kans op een zwangerschap buiten de baarmoeder
- Heeft je kindje minder kans op problemen aan het hart, een hazenlip, een klompvoet of een open ruggetje.
Als je als man stopt met roken:
- Heb je meer zaadcellen
- Zijn je zaadcellen sneller en sterker
- Kun je makkelijker een stijve penis krijgen
- Ademt jouw partner niet meer jouw rook in, waardoor je meeroken voorkomt
- Is het voor jouw partner makkelijker om ook te stoppen met roken
Bekijk ook onze folder: ‘Kinderwens? Rookvrij is de beste start’
Frans had een kinderwens en stopte met roken
Frans en zijn vrouw wilden heel graag een kindje krijgen. Zij zijn samen gestopt met roken en hielpen elkaar. Meer weten? Bekijk hier het ervaringsverhaal van Frans!
Hier vind je meer informatie over roken en een kinderwens hebben
Ik ben zwanger
Ben je zwanger? Je ongeboren baby krijgt zuurstof en voeding uit jouw bloed. Schadelijke stoffen uit rook kunnen ook bij je baby komen. Als je stopt met roken krijgt je baby meer zuurstof, meer voeding en geen schadelijke stoffen uit rook.
Als je als vrouw stopt met roken groeit de baby beter. Ook heb je minder kans op:
- problemen met de moederkoek (placenta)
- een baby met afwijkingen
- een te vroeg geboren of te lichte baby (die zwakker is)
- een doodgeboren baby
- wiegendood
- longproblemen en oorontstekingen als je kind ouder is
- overgewicht als je kind ouder is
- problemen met emoties of gedrag van het kind
- verslaving als je kind ouder is
Bekijk ook onze brochure ‘Rookvrij zwanger, dat bevalt beter’
De beste manier om gratis te stoppen
Ik heb een baby/kind
Heb je een kind? Meeroken is voor kinderen en baby’s extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn nog aan het groeien. Kinderen van rokende ouders hebben meer kans om later ook te gaan roken. Als je stopt, help je voorkomen dat je kind later ook gaat roken.
Bekijk hier de folder ‘Rookvrij Opgroeien’
Borstvoeding
Geef je borstvoeding? De schadelijke stoffen uit de rook zitten ook in moedermelk. Als je stopt met roken krijgt je kindje deze stoffen niet meer binnen. Ook wordt borstvoeding geven makkelijker. Als het niet lukt om te stoppen, probeer dan in elk geval 2 uur voor het voeden niet te roken.
Meeroken
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Als een ouder bijvoorbeeld rookt, kunnen de kinderen die rook ook inademen. Kinderen die meeroken hebben meer kans op astma, meningokokken en oorontsteking. Ook werken de longen minder goed en kunnen ze andere problemen aan hun luchtwegen krijgen. Voor baby’s neemt de kans op wiegendood door meeroken toe.
Derdehands rook
Met derdehands rook bedoelen we stoffen uit rook die achterblijven op bijvoorbeeld kleding, handen, het tapijt en de bank. Derdehands rook kun je inademen, inslikken of aanraken. Baby’s en jonge kinderen kruipen over de grond en stoppen dingen in hun mond waar derdehands rook op zit. Zo hebben zij meer kans om schadelijke stoffen binnen te krijgen.
Zo kun je derdehands rook verminderen:
- Rook niet binnen
- Maak plekken waar gerookt wordt schoon en lucht ze
- Was je handen na het roken
- Trek schone kleren aan na het (mee)roken
Maar ook als je buiten of onder de afzuigkap rookt, neem je derdehands rook mee naar binnen. Stoppen is dus het beste wat je kunt doen.
Wat hielp Frans bij het stoppen met roken?
Veelgestelde vragen rondom roken en de zwangerschap
Nee, dat hoeft niet. Roken tijdens de zwangerschap is nooit veilig. Er zijn gevolgen die je pas merkt als het kind ouder is. Bijvoorbeeld longproblemen, overgewicht of gedragsproblemen. Ook hebben kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap meer kans om later zelf te gaan roken.
Nee. Stress is niet goed voor de baby, maar doorgaan met roken is veel erger. Als je stopt met roken kun je even last hebben van ontwenningsverschijnselen. Dat kan voelen als stress. Maar dat gaat weer over. De gevolgen voor je ongeboren baby van door blijven roken zijn veel groter dan van die ontwenningsverschijnselen.
Ja, stoppen heeft altijd zin. Vroeg stoppen is het beste. Maar ook later is stoppen beter dan blijven roken. Als je stopt krijgt je baby gelijk meer zuurstof en voeding.
Nee. De meeste mensen die minder roken, gaan op een andere manier roken. Ze inhaleren dieper en nemen meer trekjes van een sigaret. Zo krijgen jij en je baby nog steeds evenveel schadelijke stoffen binnen. Helemaal stoppen is vaak makkelijker dan minderen.
Nee, juist niet. Baby’s van rokende moeders zijn kleiner doordat ze minder zuurstof en voeding hebben gekregen. Ze zijn daardoor zwakker. Dit maakt de bevalling moeilijker. En het kan zorgen voor meer problemen met het kindje.
Ja, dat is wel het beste voor jou en jullie ongeboren kindje. Als je partner rookt, kun jij de schadelijke stoffen ook inademen. Dat noemen we meeroken. Meeroken is ongezond voor jou en de baby.