Ga naar de inhoud
Stoppen met roken of vapen
Stoppen met roken of vapen
Promotional

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen (de e-sigaret)? Bekijk op deze pagina hoe je dat het beste kunt doen.
Stoppen met vapen

De beste manier om GRATIS te stoppen met roken of vapen

Onderzoek laat zien dat begeleiding het beste werkt als je wil stoppen met roken of vapen. Je wordt dan begeleid door bijvoorbeeld een stopcoach, je huisarts of in een groepstraining. Dat kan persoonlijk, online of telefonisch. Je kunt medicatie erbij krijgen. Dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding. Je betaalt ook geen eigen risico. Dan is het dus gratis!
Lees hier meer over begeleiding
Promotional

Welke manier van stoppen met roken past bij jou?

Je kunt op veel manieren stoppen met roken. Met een coach, nicotinepleisters of een app. Met andere stoppers of alleen. Benieuwd welke manier bij jou past?
Doe de Keuzehulp
Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Bellers beoordelen ons met een 8,8! Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Promotional

Vind begeleiding dichtbij

Stoppen met roken coaching is er in veel verschillende vormen. Op onze hulpkaart zie je direct welke begeleiding er bij jou in de buurt is.
Naar de kaart

Hoe is Joël gestopt? En waarom?

Voor je gezondheid, je kinderen of omdat je er helemaal klaar mee bent. Wat is jouw reden om te stoppen? Als jouw motivatie heel belangrijk voor je is, lukt het stoppen beter. Of je nou al gestopt bent, wil stoppen of het nog niet weet. Kijk hier het ervaringsverhaal van Joël om te horen waarom en hoe hij gestopt is met roken!
Wat is jouw motivatie?
Promotional

Stopmethoden: hoe kan je stoppen met roken?

Welke manieren van stoppen met roken zijn er allemaal? En welke hulpmiddelen kan je erbij gebruiken? Deze afbeelding geeft alle opties weer in één overzicht!
Bekijk hier alle stopmethoden

Wat kan ik verwachten als ik stop met roken of vapen?

Als je stopt met roken of vapen kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Die kunnen erg vervelend zijn, maar gaan weer over! Hoe ga je hiermee om?
Hier lees je alles over ontwenningsverschijnselen
Promotional

Zelf stoppen met roken of vapen

Niet iedereen wil begeleiding bij het stoppen. Soms is dat ook niet nodig. Veel mensen stoppen zelf. Wil je wel een steuntje in de rug? Dan kun je bijvoorbeeld een app gebruiken of je inschrijven voor onze Stopmail.
Lees hier meer over zelf stoppen

Bekijk hier tips van onze stoppers!

Wil jij een steuntje in de rug bij het stoppen met roken of vapen? Laat je inspireren door de ervaringsverhalen van onze stoppers!
Promotional

Meld je aan voor Stopmail

De beste tips en adviezen tijdens het stoppen met roken. Je krijgt ze van ons via Stopmail. Het zijn positieve berichten die je aanmoedigen. Dit helpt je om het stoppen met roken vol te houden, ook als het even wat minder gaat.
We ondersteunen je tot een jaar na je stopdatum. Gebruikers beoordelen de Stopmail met een 8!
Meld je hier aan voor Stopmail
Promotional

Andere manieren om te stoppen met roken

Van sommige manieren om te stoppen met roken of vapen weten we niet of ze werken. Die noemen we alternatieve therapieën. Zoals lasertherapie, acupunctuur of hypnose. Er is te weinig onderzoek naar gedaan. Of onderzoek laat zien dat mensen niet gestopt blijven. Maar voor sommige mensen werken deze manieren wel.
Lees meer over alternatieve therapieën
Bekijk onze tips om te stoppen met roken en vapen

Veelgestelde vragen stoppen met roken en vapen

Onderzoek laat zien dat begeleiding het beste werkt als je wil stoppen met roken of vapen. Dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding. Je betaalt ook geen eigen risico. Dan is het dus gratis!

Meer over begeleiding bij stoppen met roken / vapen

Stoppen met roken kan lastig zijn. Onderzoek laat zien dat stoppen met begeleiding het beste werkt. Dat kan persoonlijk, online of telefonisch. Je kunt medicatie erbij krijgen. Dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding. Je betaalt ook geen eigen risico. Dan is het dus gratis!

Meer informatie over hulp bij stoppen
Wat past bij jou? Gebruik de keuzehulp

Begeleiding werkt het beste als je wil stoppen met vapen. Daar kun je eventueel medicijnen bij gebruiken. Zelf stoppen met vapen kan ook.

Meer informatie over stoppen met vapen

Stoppen met roken levert je veel voordelen op, zoals een betere conditie en meer geld.

Bekijk de 10 voordelen van stoppen met roken

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een stoppen-met-roken behandeling helemaal. Ook als je alleen een basisverzekering hebt. Je betaalt ook geen eigen risico. Stoppen met roken is dus meestal gratis.

Alle informatie over vergoedingen en voorwaarden vind je hier.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden medicijnen alleen als je óók begeleiding krijgt. Van bijvoorbeeld je huisarts, de praktijkondersteuner of een coach. Begeleiding bij het stoppen is dan meestal helemaal gratis. Wil je nicotinevervangers gebruiken zonder begeleiding? Dan moet je ze zelf kopen bij de apotheek of drogist.

Alle informatie over vergoedingen en de voorwaarden vind je hier.

Stoppen met roken is een heel proces. Ook in je lichaam. Er zijn mensen die (bijna) nergens last van hebben en mensen die het, zeker in het begin, lastig hebben. Dat komt door ontwenningsverschijnselen.

Bekijk de verschillende fasen van stoppen met roken
Lees meer over ontwenningsverschijnselen

Roken of vapen wordt vaak gezien als een persoonlijke keuze. Dan is stoppen ook een keuze, toch? Zo simpel is het helaas niet. Roken en vapen zijn meestal hardnekkige verslavingen. In één keer stoppen zonder begeleiding, voorbereiding of hulp kan lastig zijn. Je bent dan niet voorbereid op moeilijke momenten of ontwenningsverschijnselen.

Bekijk onze tips op de pagina ‘Hoe blijf je gestopt’

Als je stopt met roken, kan je door verschillende fasen gaan. In het begin kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Maar je voelt je ook vrijwel direct een stuk fitter. Op de volgende pagina vertellen we hoe de fases van stoppen met roken meestal gaan.

Bekijk de fasen van stoppen met roken

Wat was Joël zijn motivatie om te stoppen met roken?

Op een gegeven moment rookte ik langer in mijn leven wel dan niet. Op een dag was ik zoveel tijd kwijt aan roken, 40 sigaretten per dag!
Een groot deel van mijn dag ging uit naar ‘sigarettenmanagement’. Dat wilde ik niet meer. Toen ik stopte met roken was dat er niet meer, dat was gewoon vrijheid!
Tijdens een cursus leerde ik hoe een rookverslaving werkt. Dat hielp me ook om te begrijpen hoe ik kon stoppen.