Ga naar de inhoud

Fasen van stoppen met roken

Menu

In het kort

Stop je met roken? Dan kun je door een aantal fasen gaan. Het kan helpen om te weten wat je kunt verwachten na een paar dagen, weken en maanden. In het begin kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Later kun je moeite hebben met het aanpassen van de gewoonte. Maar je voelt je ook fitter. Hier vertellen we hoe de fases van stoppen met roken meestal gaan.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Stoppen met roken is een heel proces. Ook in je lichaam. Op deze pagina lees je welke effecten, voordelen en nadelen je kunt verwachten. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn mensen die (bijna) nergens last van hebben en mensen die het, zeker in het begin, lastig hebben.

Fase 1: de eerste dagen

Voor veel mensen zijn de eerste dagen de moeilijkste dagen. De ontwenningsverschijnselen zijn het meest heftig na 2 tot 5 dagen. Nadat je voor het laatst gerookt hebt, duurt het ongeveer 2 dagen voor de nicotine weg is uit je lichaam. Het lichaam moet er nu aan wennen om zonder nicotine te werken.

We weten uit onderzoek dat veel mensen last hebben van de volgende lichamelijke ontwenningsverschijnselen:

Lees meer over ontwenningsverschijnselen.

Fase 2: de eerste weken

Een week nadat je gestopt bent, merk je vaak al dat je je fitter voelt. Het lichaam is al een paar dagen vrij van nicotine. De longen zijn begonnen met zichzelf schoonmaken. Dat kan ervoor zorgen dat je moet hoesten. Na 2 tot 4 weken zijn bij veel mensen de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen.

De drang om te roken kan nog wel vaker terugkomen. Want roken is vaak een jarenlange gewoonte geworden. Thuis of tijdens het werk kunnen er veel momenten zijn waarop je altijd rookte. Die momenten kunnen als je gestopt bent zorgen voor drang om te roken.

Zorg voor afleiding. Na ongeveer 3 minuten is de drang weer weg. En hoe langer je niet rookt, hoe minder vaak de drang terug zal komen.

Bekijk ook onze tips voor moeilijke momenten.

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op

Fase 3: het eerste jaar

Bloedvaten die waren beschadigd door de stoffen in sigaretten, zijn voor een groot deel hersteld. Het risico op hart- en vaatziekten en andere ziekten wordt steeds minder.

Ook nu je een jaar niet meer rookt, kun je soms ineens trek krijgen in een sigaret. Bijvoorbeeld bij een heftige gebeurtenis. Of omdat iets je doet denken aan toen je nog rookte. Maar nu je al een jaar lang rookvrij bent, is de kans groot dat je daar goed mee kunt omgaan. Hou vol!

Bekijk onze tips om stoppen met roken vol te houden.

Promotional

Wat kom je tegen op weg naar een rookvrij leven?

Door welke fases ga je heen als je stopt met roken? Het zal je helpen om te weten wat je kunt verwachten. Op deze ‘plaatpraat’ kan je zien wat stoppen met roken met je doet na een paar dagen, weken en maanden.
Ga naar de plaatraat

Ervaringen

Michael had veel last van ontwenningsverschijnselen. Hij hield zich eraan vast dat niet stoppen uiteindelijk meer klachten zou geven. De klachten die je krijgt door te stoppen met roken kunnen erg vervelend zijn. Onthoud dat ze tijdelijk zijn.

Niet iedereen krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Sommige rokers kijken enorm op tegen stoppen, maar als ze het eenmaal proberen blijkt het heel erg mee te vallen. Zo had Manuela er helemaal niet zoveel moeite mee om te stoppen.

Voor- en nadelen van stoppen met roken

Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
Open chat Stoplijn: 0800-1995