Dit doet
Ikstopnu

Jaarlijks doet 1 op de 3 rokers in Nederland een poging om te stoppen met roken. Veel van hen gaan op zoek naar informatie over hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. De medewerkers van de Stoplijn en de website Ikstopnu.nl bieden op een laagdrempelige en persoonlijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie over stoppen met roken. Deze kanalen hebben zij in de afgelopen vijf jaar verbeterd en uitgebreid. Met onder andere diverse tools op de website, een chat, Facebookgroepen en Stopmail.

6 Kanalen

Iedereen die wil stoppen met roken kan contact opnemen met Ikstopnu. We bieden verschillende kanalen waarmee we voorzien in de verschillende behoeftes van mensen.

Website Ikstopnu.nl

Op de website Ikstopnu.nl vindt de bezoeker op een toegankelijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie die hem kan helpen om te stoppen met roken. Deze informatie past bij zijn fase in het stopproces. De toon van de teksten en tools is altijd positief: welke voordelen levert stoppen met roken jou op?

Ikstopnu.nl laptop

Een toegankelijke en vindbare website

In 2018 vernieuwde Mirthe van Liere, online strateeg, de website Ikstopnu.nl. Met de nieuwe site wilde ze meer bezoekers naar de juiste plekken leiden. De nieuwe website wordt nu veel beter gevonden in de zoekmachines.


screenshot oude website
Website 2016
screenshot nieuwe website
Website 2018

Interactieve onderdelen op Ikstopnu.nl

Video’s van een stopcoach

Tips over hoe te stoppen met roken.

bekijk onderdeel

Vlogs met ervaringsverhalen

Hoe ervaren anderen het stoppen met roken? Hoe is het hen gelukt?

bekijk onderdeel

Hulpkaart

"We steken veel tijd in het verbeteren van de Hulpkaart om deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken."

Brigitte van Mechelen

project-assistent Ikstopnu
Brigitte van Mechelen

De Hulpkaart is een interactieve kaart van Nederland waarmee de roker met een stopintentie hulp kan vinden dicht bij huis. Brigitte van Mechelen, project-assistent, is contactpersoon voor alle aanbieders op de kaart. ‘Op de Hulpkaart vind je onder andere stopcoaches en rookstoppoli's, vertelt ze. ‘We zijn nu met een grote update bezig om de kaart gebruiksvriendelijker te maken. Een van de voorwaarden om op de hulpkaart genoemd te worden is dat je hulp biedt aan iedereen. Eventueel met een verwijzing van de huisarts voor de rookstoppoli's in het ziekenhuis.

Daarnaast moet je als aanbieder een interventie aanbieden die de richtlijn volgt 'Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning'. Ook inschrijving bij het Kwaliteitsregister Stoppen met roken wordt nagekeken. Ik houd de Hulpkaart up to date. Zo mail ik alle aanbieders jaarlijks om hun locaties na te kijken. Na de zomervakantie ga ik ook actief op zoek naar aanbieders die nog niet op de kaart staan.’

Stoplijn 0800-1995

De beller

57%

man

43%

vrouw

gemiddelde
leeftijd

39

jaar

De Stoplijn is een gratis telefoonnummer: 0800-1995. Het staat afgebeeld op alle tabaksverpakkingen. Het nummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. De medewerkers van de Stoplijn bieden een luisterend oor en geven informatie over stoppen met roken. Deze informatie bereidt rokers voor op een serieuze en meer kansrijke stopactie.

Voice Respons System

Bellers kunnen ook luisteren naar het Voice Respons System (VRS). Met veelgestelde vragen en antwoorden over onderwerpen waaronder hulp bij stoppen met roken, hulpmiddelen en vergoedingen. De Stoplijn geeft op deze manier 24 uur per dag en 7 dagen per week informatie.

De medewerkers van de Stoplijn verwijzen het vaakst naar:

  • De huisarts
  • Persoonlijke- en groepsbegeleiding
  • Telefonische coaching

Bellers stellen het vaakst vragen over:

  • Stoppen met roken en hoe dit aan te pakken
  • Hulpmiddelen
  • Hulpverlening

aantal bellers

Tussen mei 2020
en april 2021 belden

19.803

naar de Stoplijn

Stoplijn

3.788

hadden een gesprek met een

medewerker

16.015

luisterden naar het

voice respons system

Chat, e-mail en Stopmail

"Voor sommige mensen is bellen naar de Stoplijn een drempel. Chatten is dan een mooi alternatief. Via de chat geven we meestal praktische informatie. Een verwijzing of een link naar de website bijvoorbeeld. Het is minder persoonlijk dan bellen."

Milly

Medewerker Stoplijn

Chat

Met een live chat kunnen mensen op een laagdrempelige manier contact zoeken met een medewerker van de Stoplijn. De chat is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur.

E-mail

Ook kunnen mensen hun vragen stellen via contactformulieren op de website. Medewerkers van de Stoplijn beantwoorden de vragen.

Stopmail

De Stopmail is een reeks e-mails en sms’jes die ondersteunen bij het stoppen met roken. Mensen kunnen zich via de website inschrijven voor de Stopmail. Vanaf een week vóór de gekozen stopdatum tot een jaar ná de stopdatum ontvangen deelnemers informatieve e-mails en bemoedigende sms’jes die aansluiten bij de fase van het stopproces waarin ze zich bevinden.

De Stopmail ondersteunt mensen gedurende hun stopproces met informatie op maat en geeft ons tegelijkertijd nog meer inzicht in het stopproces. Ontdekken we bijvoorbeeld een trend dat veel mensen tussen de drie en vijf dagen weer een sigaret opsteken, dan kunnen wij op deze dagen een aanmoedigend sms’je sturen’.

Mirthe van Liere

online strateeg

Aantal gesprekken via de chat

Tussen

oktober 2019 en april 2021
voerden de medewerkers van de Stoplijn

689

CHATGESPREKKEN

AANTAL BEANTWOORDE E-MAILS

Tussen

mei 2016 en april 2021
beantwoordden de medewerkers

850

E-MAILS

AANTAL INSCHRIJVINGEN STOPMAIL

612

mensen hebben zich op dit moment ingeschreven voor de

STOPMAIL

Social media

Milly
De voordelen van een Facebookgroep

De voordelen van een Facebookgroep

  • Ervaringen delen en elkaar motiveren.
  • De moderator bereikt met het beantwoorden van vragen meerdere lezers tegelijk.
  • De moderator kan inhaken met de juiste informatie als er in een groep onjuiste informatie rond gaat. Bijvoorbeeld over medicatie.
  • De moderator kan mensen verwijzen naar de website en de Stoplijn.
  • De moderator krijgt veel informatie over het publiek en het stopproces waar we op in kunnen spelen.