Expertpanel
In mei 2020 hebben wij via werving op onze social media en de website een expertpanel samengesteld. Deze groep mensen bestaat uit rokers die informatie zoeken over stoppen met roken en ex-rokers die representatief zijn voor onze doelgroep. Het panel bekijkt een onderdeel van de Stoplijn en de website en geeft aan de hand van een vragenlijst aan wat hun beleving is. Welke onderdelen zijn duidelijk en welke zijn lastig te begrijpen? Onze informatie op B1-niveau moet namelijk begrijpelijk zijn. Zo zijn inmiddels de chat en de hulpkaart beoordeelt en zijn wij bezig met aanpassingen die aansluiten bij de tips vanuit het expertpanel. In 2021 willen we het expertpanel uitbreiden en nog meer onderdelen testen.
Campagne 3 minuten waar je niks van opsteekt
Bureau Jalt ontwikkelde in 2020 de campagne ‘3 minuten waar je niks van opsteekt’. Deze campagne liep via Instagram en Facebook met als doel de merkbekendheid van Ikstopnu te versterken en meer mensen te bedienen op Facebook zelf. Ze maakten een pagina vol video’s, spelletjes en lijst met muzieknummers die allen 3 minuten duurden, de tijd van de trek in een sigaret. Met deze campagne wilden we ons publiek daar doorheen helpen en bewust van maken.
EU-Quitlines
In 2020 zijn er twee vergaderingen geweest met andere stoplijnen in Europa: Quitlines. Zeven andere landen: België, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Ierland en Denemarken, deden hieraan mee.
De verschillende Europese landen hechten veel waarde aan dit afstemmende overleg. De Quitlines delen kennis en expertise over hoe we mensen die roken kunnen bereiken en begeleiding om te stoppen. Daarnaast zijn er plannen om in 2021 vanuit het netwerk een onderzoek te doen naar de verschillende Europese stoplijnen waarbij de input van de Stoplijn EU-Quitlines zal worden meegenomen.
‘In onze vergaderingen delen we kennis en ervaringen, leuke ideeën waarvan ik hoop dat we ze ook in Nederland kunnen opzetten. In Duitsland hebben ze bijvoorbeeld een smoke-free ticket. Iedereen die naar het ziekenhuis gaat en rookt die kan, als ze het ziekenhuis weer verlaten, worden gebeld door de Duitse Stoplijn. En in Ierland heeft de huisarts een registratiesysteem waarin hij aangeeft dat zijn patiënt een gesprek wil over stoppen met roken. Dat soort dingen zijn voor mij heel inspirerend.’
Milly, medewerker Stoplijn