Voorwoord

door

Monique Croes & Marc Willemsen

Eerbetoon

Jaarlijks doet 1 op de 3 rokers in Nederland een poging om van het roken af te komen. Veel van hen gaan op zoek naar informatie over hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Dat is begrijpelijk, want tabaksgebruik is een ernstige verslaving. Stoppen met roken is dan ook een proces. Rokers kunnen soms jaren bezig zijn met een stoppoging totdat ze uiteindelijk definitief van het roken afkomen. De afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut is er voor deze mensen. Het is belangrijk dat er een onafhankelijke instantie is die genuanceerde en op wetenschap gebaseerde informatie geeft over stoppen met roken.

‘De medewerkers van de Stoplijn luisteren zonder oordeel, tonen begrip en geven vertrouwen aan de beller.‘

Stoplijn en Ikstopnu.nl

Sinds mei 2016 kunnen mensen die willen stoppen met roken met hun vragen, zorgen, frustraties én overwinningen bellen met de Stoplijn. Op Ikstopnu.nl vinden zij informatie over stoppen met roken die aansluit bij hun eigen stopproces. Met een Hulpkaart voor begeleiding in de buurt, een test, een rekentool en filmpjes van mensen die gestopt zijn met roken. Zo zijn er twee filmpjes van een moeder (Manuela) en haar volwassen zoon (Michael). Beiden waren verwoede rokers. De zoon, een stoere kerel om te zien, wilde stoppen toen hij een kindje kreeg. Hij wilde gezonder leven en niet voortijdig overlijden. Zijn stopproces was veel zwaarder dan hij had verwacht. Zijn moeder besloot gelijk met hem te stoppen met roken. Zij maakte haar laatste sigaret uit en had geen centje pijn. Dat zijn grote verschillen. En zo heeft elke roker zijn eigen ervaring en manier om te stoppen met roken.

Laagdrempelig en betrokken

Voor al deze mensen is het zó belangrijk dat de Stoplijn en Ikstopnu.nl er zijn. Want bij de Stoplijn kun je rustig je verhaal doen. Je kunt vertellen waar jij je zorgen om maakt. En de Stoplijn-medewerkers vertellen je dat stoppen inderdaad heel moeilijk kan zijn. Dat je ontwenningsverschijnselen kunt krijgen en dat dat heel normaal is. Zij geven je daar goede uitleg bij. Zij hebben dan ook veel kennis over stoppen met roken en veel verhalen gehoord. Niets vinden zij raar. Dat maakt de Stoplijn heel laagdrempelig. Want niet alleen hun kennis van richtlijnen en de laatste wetenschappelijke stand van zaken rondom roken is belangrijk. Ook luisteren zonder oordeel. Het begrijpen van de valkuilen en moeilijke momenten van stoppen. Elke keer weer benieuwd zijn naar het verhaal van de beller. En het vertrouwen geven dat het hem of haar gaat lukken om te stoppen. Ze leven mee en zijn oprecht betrokken bij de beller. We zijn er trots op dat we deze mensen in huis hebben en dat ze het zo ongelooflijk goed doen. Daar kun je als roker met een gerust hart naar bellen.

‘We bieden op een begrijpelijke en persoonlijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie over stoppen met roken.’

Expertise en betrokkenheid

Wat meer op de achtergrond, maar met dezelfde betrokkenheid, werkt een ander team aan de website Ikstopnu.nl. Ook zij hebben de mensen die willen stoppen altijd in hun gedachten tijdens hun werkzaamheden. Zoals Mirthe, onze online strateeg, die in 2018 een geheel vernieuwde website ontwikkelde. En Brigitte die betrokken is bij de Hulpkaart op de website en deze kaart continu actualiseert en verbetert. Alle medewerkers in dit team hebben een enorme expertise opgebouwd. In dit verslag ‘5 jaar Ikstopnu.nl en Stoplijn’ laten we zien wat vijf jaar inspanning heeft opgeleverd. En wie deze medewerkers zijn.

Met ons 5-jarig bestaan van de Stoplijn en Ikstopnu.nl geven we een eerbetoon aan iedereen die gestopt is met roken. En aan de medewerkers van de Stoplijn en Ikstopnu.nl die zoveel mensen op een begrijpelijke en persoonlijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie geven en een hart onder de riem steken.

Monique Croes

Coördinator Stoppen-met-roken

Marc Willemsen

Programmahoofd Tabak

Bekijk de video van Manuela. Stoppen met roken kostte haar minder moeite dan ze had verwacht.

Bekijk de video van Michael. Hij wilde stoppen voor zijn kinderen. Hij kreeg heftige ontwenningsverschijnselen.